Poetsles groep 1, 4 en 6


In het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ heeft Loes Kerkhof (moeder van Jill, Wies en Lijs Slaghekke) poetsles gegeven aan de kinderen van groep 1a, 4b en 6a. De kinderen hebben op een leuke interactieve wijze uitleg gekregen over het gebit en de verzorging ervan.

Loes is mondhygiëniste/praktijkhouder van Mondhygiënepraktijk Wierden.

De poetslessen worden verzorgd in het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’. Deze is ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie.


logohoujemondgezond

Klik op het plaatje om naar de site van het onderwijsproject te gaan.

Loes legt uit: “het is belangrijk om bij kinderen van basisscholen bewustwording te creëren van de eigen invloed op hun mondgezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook veel vaardiger in preventie. Dat voorkomt mogelijk grote problemen op latere leeftijd. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat een slechte mondgezondheid de kans verhoogt op ernstige ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, longontsteking, aderverkalking en hersenaandoeningen zoals dementie en Alzheimer.

Uit onderzoek is gebleken dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij een mondhygiënist of tandarts. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis. Van tanderosie weten ze echter veel minder. In de les is onder andere uitgelegd dat frisdranken tandglazuur kunnen oplossen, dat tanden zonder glazuur erg pijn kunnen doen en dat eenmaal weggesleten glazuur nooit meer terugkomt.

Veel ouders weten niet dat alle behandelingen van een mondhygiënist voor kinderen tot 18 jaar gratis zijn. De mondhygiënist is namelijk opgenomen in de basisverzekering. Zo zijn bijvoorbeeld poetsinstructies op maat, het behandelen van tandvleesontstekingen of het reinigen van het gebit voorafgaand aan de plaatsing van een beugel bij de mondhygiënist, helemaal gratis. Voor volwassenen worden behandelingen in de meeste gevallen voor 80% tot zelfs 100% vergoed. Een verwijzing van een tandarts is niet nodig is voor een bezoek aan de mondhygiënist.

Meer informatie over Mondhygiënepraktijk Wierden is te vinden op:www.mondhygienewierden.nl

Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.
 
 
Hieronder ziet u enkele foto's:
 
foto 1poetsles
foto 2poetsles
foto 3poetsles
foto 4poetsles

fotopoetsles5

fotopoetsles6

fotopoetsles7
 

Neem contact met ons op

Onderbouwlocatie
Margrietlaan 1, 7468 AN  Enter
Tel. 0547 - 38 16 47

                                              directie@detalenter.nl

Bovenbouwlocatie
Dorpsstraat 129, 7468 CJ  Enter         
Tel. 0547 - 38 16 47